růžový olej

Růžový olej pro váš mladší vzhled

Růže, královna květin, je také královnou mezi kosmetickými přípravky pro omlazení vaší pleti. Růžový olej má všestranné využití. Používá se nejen na péči o pokožku obličeje, ale také těla, i jako olej do koupele, na masírování a aromaterapii. Růžový olej je však obecně těžko sehnatelným produktem pro péči o pleť, protože celý proces jeho výroby je náročný – od ručního šetrného sbírání okvětních lístků růží až po několik týdenní maceraci.

růžový olej
Parfém obsahujíci růžový olej

Jak se růžový olej vyrábí?

Vyrábí se metodou postupného macerování, kdy jsou poupátka růže naložené v za studena lisovaném arganovém nebo jojobovém oleji. Proč tyto dva oleje? Protože oba májí příznivé účinky na pleť a spolu s růží tvoří skvělou kombinaci.

Argan, nazývaný i marocké rostlinné zlato, je zdrojem nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, vitamínů a fytosterolů. V kosmetice se řadí k luxusnějším olejům. Arganový za studena lisovaný olej má výjimečně příznivé účinky na pleť- zarudlou nebo suchou, kterou hydratuje a dodává jí svěžejší vzhled, redukuje vrásky.

Jojobový olej je všestranný olej, vhodný pro všechny typy pleti. Oproti jiným olejům je spíše tekutým voskem, takovou konzistenci má díky obsahu až 97% voskových esterů. Dále je zajímavostí i to, že je jedním z mála olejů, které mají podobné složení jako lidský  maz. Vytváří tak nemastnou vrstvu hydratace na povrchu pokožky, díky čemu je oblíbenou ingrediencí při tvorbě kvalitního růžového oleje.

Během několika týdenní macerace se tak do oleje dostávají a vstřebávají účinné látky růže a také její typická vůně. Výsledným produktem macerace je tzv. růžová voda, dalším krokem ve výrobě je destilace růžové vody vodní párou, aby se od sebe oddělily tekutiny a byl izolován čistý růžový olej.

růžový olej
Parfém Alya také obsahuje růžový olej

Drahé vs. levné varianty

Růžový olej z damašské růže se řadí k nejluxusnějším aromatickým olejem. Z 3 tun růžových poupátek a okvětních lístků je vyroben 1 kilogram růžového oleje. Čistý damašský růžový olej se pro svou extrémně vysokou cenu a malé množství vyprodukovaného oleje na běžném trhu velmi těžce shání, v podstatě se běžně neprodává. Jeho levnější a běžnější dostupnou variantou je růžový olej získaný z růže šípkové a jejích příbuzných druhů. Jejich účinky jsou také léčivé pro lidské pokožku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *